Lonely Planet – Herdenking Groote Oorlog

GEMEENTERAAD - VRAGENUURTJE - vraag aan schepen Peeters

Recent maakte Lonely Planet bekend welke “The Best Places To Go In 2014” waren. Ook België staat in de lijst. De start van de honderdjarige herdenking van WOI is volgens Lonely Planet een belangrijke troef om dit jaar ons land te bezoeken. De oorlog was niet alleen een gegeven in de frontzone, de Westhoek. De oorlog trof de gehele bevolking en de gevolgen ervan drongen in alle Vlaamse steden en dorpen door.

De samenwerking van het Guislain Museum Gent met het In Flanders Field Museum te Ieper (Oorlog en Trauma) is een sprekend voorbeeld van een vorm van oorlogsherdenking die verder gaat dan de enkel de herdenking van een militaire episode. Enkele maanden geleden suggereerde ik het voorstel om tijdens de laatste “nacht” van de Gentse Feesten – 28 juli 2014 – de start van de oorlog, op dat moment exact 100 jaar geleden, te herdenken door bijvoorbeeld een gezamenlijk moment op de diverse pleinen en podia.

De schepen beloofde na te gaan wat er mogelijk is. Wat heeft het overleg tot nu op opgeleverd? Welke evenementen/activiteiten zijn er in 2014 gepland in het kader van het zogenaamde “vredestoerisme” of “toerisme+” waarbij zowel de herdenking van WOI als de universeel menselijke boodschap van vrede centraal staat?

Een samenvatting van het mondelinge antwoord kan u bekomen bij karlijn.deene@gent.be.

Datum tussenkomst: 

maandag, 25 november, 2013

Type: 

Mondelinge vraag

Tags: