Kanaal Seine-Nord: houding Frankrijk n.a.v. recent rapport van Franse Overheid

GEMEENTERAAD - VRAGENUURTJE - Vraag aan schepen De Clercq

Een recent en negatief rapport over de aanleg van het Seine-Nord kanaal, de verbinding tussen het Seinebekken en de havens van Noord-Frankrijk en Vlaanderen, deed de voorbije weken in Frankrijk stof opwaaien. De commissieleden die het rapport opstelden, vragen om het project uit te stellen tot het economisch beter gaat. Vooral de forse kostenoverschrijding bleek doorslaggevend in het negatieve oordeel.

De aanleg was in eerste instantie begroot op 4,4 miljard euro. Zo'n twee jaar geleden bleek echter al dat de aanleg zeker 7 miljard euro zal kosten. En volgens de commissie die de aanleg onderzocht, zijn ook nog eens de vaarwegopbrengsten te hoog ingeschat.

De Franse minister van transport Frédéric Cuviller wil niet weten van vertraging maar denkt na over de mogelijkheid om een nieuw en goedkoper traject te volgen met bijvoorbeeld minder sluizen. Ook stelt hij een Europese subsidie van circa 1,3 miljard euro als voorwaarde om het project te kunnen laten doorgaan.

Waarnemers menen dat het ambitieuze Seine-Nord project mogelijk uiteindelijk zal worden afgeblazen ofwel serieuze vertraging zal oplopen.

Het Havenbedrijf Gent en de vorige bevoegde schepen van de stad Gent hebben steeds verklaard dat dankzij het kanaal de ontsluiting voor Vlaanderen via de waterweg richting zuiden aanzienlijk zal verbeteren. Grotere binnenvaartschepen met een capaciteit tot 4.400 ton zouden van de haven van Gent tot in Parijs kunnen varen. Dit zou nieuwe perspectieven bieden om de positie van Gent als distributiecentrum voor Noord-Frankrijk en Parijs te verstevigen.

  • Welk standpunt neemt de huidige bevoegde schepen t.a.v. de aanleg van het Seine-Nord kanaal?
  • Welke impact zal het wijzigen of vertragen van de plannen of eventueel zelfs het stopzetten van het traject hebben op de Haven van Gent?

Een samenvatting van het mondelinge antwoord kan u bekomen bij karlijn.deene@gent.be.

Datum tussenkomst: 

maandag, 22 april, 2013

Type: 

Mondelinge vraag

Tags: