Stad verzweeg plannen Klokkentoren

N-VA BOOS OMDAT BESTUUR GESPREK MET MICHAËL BORREMANS STILHIELD

De klokkenstoel op het Emile Braunplein zou binnenkort worden opgefleurd met een fresco van de wereldberoemde Gentse kunstenaar Michaël Borremans. Dat werd gisteren bevestigd door het Gentse stadsbestuur. Merkwaardig, want op de gemeenteraad wilden de bevoegde schepenen Annelies Storms (Sp.a) en Filip Watteeuw (Groen) niet uitwijden over de plannen met die klokkenstoel. Dat die er wel al zijn, schiet bij de gemeenteraad in het verkeerde keelgat.

De stoel voor Klokke Roeland op het Emile Braunplein was maandagavond op de gemeenteraad een van de vele gespreksonderwerpen. Die verdient namelijk een opfrisbeurt, vinden verschillende raadsleden. Stephanie D'Hose (Open Vld) herhaalde haar vraag om een groen jasje te voorzien voor de klokkenstoel, Karlijn Deene (N-VA) wou die liefst meteen afbreken. Schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen) ketste beide ideeën af, maar kondigde aan dat er een artistieke ingreep zou volgen. Hoe, wie of wat, daar gingen de schepen niet op in. Intussen raakte bekend dat de Gentse kunstenaar met wereldfaam Michaël Borremans een fresco voorbereidt voor die klokkenstoel. Dat schreef de Franstalige krant La Libre Belgique maandag en wordt nu ook bevestigd door het stadsbestuur.

Informatie achterhouden

Die gang van zaken schiet bij de raadsleden in kwestie in het verkeerde keelgat. "Het kan niet dat schepenen informatie achterhouden en raadsleden niet fatsoenlijk antwoorden", vindt Karlijn Deene. "Dit is onaanvaardbaar en getuigt van een gebrek aan respect. Zwijgen is niet nieuw voor dit stadsbestuur, zeker als het over Gent gaat. Denk maar aan de TMVW-investeringen in de Ghelamco Arena." Ook Stephanie D'Hose, nochtans lid van de blauwe meerderheidsfractie, is niet opgezet met deze communicatie. "Het voorbije jaar al stelde ik verschillende vragen over de klokkenstoel. Maandag krijg ik geen antwoord, vandaag (gisteren, red.) moet ik het via Facebook vernemen. Dat vind ik niet correct."

Nog geen overeenkomst

Die uitspraken vallen dan weer slecht bij het stadsbestuur. "We zijn niet verplicht om over onze intenties te communiceren, enkel over beslissingen", reageert cultuurschepen Storms (sp.a) afgemeten. Ook Filip Watteeuw is ontevreden met deze uitlatingen. "Iedereen weet dat ik altijd open communiceer, maar dan enkel als de dingen vast staan. Er is nog geen overeenkomst met Michaël Borremans, enkel een wederzijdse welwillendheid. We bleven discreet op vraag van de kunstenaar." Een contract is er nog niet, maar het lijkt er alleszins op dat het Gentse stadscentrum binnenkort een kunstwerk met aanzien rijker is. Architectenbureau Robbrecht & Daem, ontwerpers van Kobra en stadshal, bevestigt dat Borremans werd aangesproken om een fresco te ontwerpen. Wat die precies zal afbeelden staat nog niet vast.

Tweekamp tussen Bracke en Watteeuw

De Gentse N-VA reageerde furieus op de uitgelekte plannen voor de klokkenstoel op het Braunplein. De partij vindt het onaanvaardbaar dat het stadsbestuur niet wil ingaan op vragen van de gemeenteraad, terwijl er wel al plannen zijn. Daarover stuurde N-VA gisteren een persbericht uit, wat meteen ontaardt in een tweekamp tussen Filip Watteeuw en Siegfried Bracke. "Dit is een staaltje stemmingmakerij dat de Gentse N-VA onder leiding van Siegfried Bracke typeert", chargeert de groene mobiliteitsschepen. "Ik ben volgens de meerderheid veel dingen: een fascist, een populist en nu dus ook een stemmingmaker", riposteert Siegfried Bracke laconiek. "Watteeuw heeft hier geen enkele reden om te zwijgen over de plannen. Dit is geen kwestie van staatsveiligheid, het gaat om een kunstwerk bij een klokkenstoel. Hij had gewoon kunnen zeggen dat er contacten zijn met Borremans, daarmee was de kous af. Ik kan enkel vast stellen dat hij op één jaar tijd geëvolueerd is van een groene jongen tot een machtspoliticus die slaat naar alles wat hem niet zint", zegt Siegfried Bracke. (BVSG)

Afbeelding persverschijning: 

Datum persverschijning: 

donderdag, 27 februari, 2014

Bron: 

Het Laatste Nieuws