Sint-Jorishof eindelijk officieel verkocht

GENT - Het Sint-Jorishof, het historische pand tegenover het Gentse stadhuis, is vorige week officieel verkocht voor 1,57 miljoen euro. De nieuwe eigenaar, een van de zaakvoerders van ribbetjesrestaurant Amadeus, wil er een brasserie opzetten.

Het legendarische Sint-Jorishof, of Cour Saint-Georges, is sinds vorige week dinsdag officieel eigendom van Peter-Jan Van Iseghem, mede-eigenaar van ribbetjesrestaurant Amadeus. De deal voor de verkoop van het vijftiende-eeuwse pand was al een tijdje beklonken, maar de verkoopsakte werd pas vorige week verleden.

Het Sint-Jorishof stond leeg sinds 2001. Van Iseghem wil er een chique brasserie annex restaurant openen, nog voor de Gentse Feesten. Een dag na het verlijden van de akte begonnen aannemers vorige week meteen met werken in het pand.

'De nieuwe eigenaar moet het historische interieur herstellen en een vloer in de kapel uitbreken en restaureren. Voorts mogen er geen structurele ingrepen gedaan worden', zei schepen van Facility Management Martine De Regge tijdens de gemeenteraad na een vraag van Karlijn Deene (N-VA). 'We zijn er gerust in dat de eigenaar er vol enthousiasme voor wil gaan.'

De villa De Witte Moor, naast het Sint-Jorishof in de Nederpolder, staat nog altijd te koop. De vraagprijs is 812.000 euro. 'Er is interesse, maar tot op heden hebben we nog geen bevredigend bod gekregen', zei De Regge. 'We willen het juiste bedrag voor het pand.'

Anti-kraak

Wie het vijftiende-eeuwse pand De Witte Moor koopt, zal sowieso rekening moeten houden met de erfgoedwaarde. 'In afwachting van een verkoop zijn er kunstenaars ondergebracht in De Witte Moor, net zoals in het Sint-Jorishof gedaan is', zei De Regge. 'Dat is ons antikraakbeleid om te voorkomen dat de panden ingenomen worden door echte krakers.' (bst)

Afbeelding persverschijning: 

Datum persverschijning: 

woensdag, 26 februari, 2014

Bron: 

Het Nieuwsblad