Nog zeker drie jaar Winterfeesten

GENT - De Gentse Winterfeesten waren een schot in de roos, en worden bij de betere kerstmarkten van België gerekend. Dat is de conclusie na de evaluatie van de eerste editie van de kerstmarkt nieuwe stijl. Organisator Satellite Ice mag dus nog drie jaar doorgaan, met enkele kleine ingrepen.

De Gentse Winterfeesten waren fantastisch. Dat is volgens feestenschepen Christophe Peeters de algemene conclusie van de evaluatie. Karlijn Deene (N-VA) wilde weten hoe het nu verder gaat. "De Winterfeesten waren zonder meer een schot in de roos", antwoordt Peeters. "Gent had - eindelijk - een kerstmarkt om trots op te zijn, een die zelfs bij de beste van België hoorde. De sfeer zat goed, er was veel volk, en - misschien nog het belangrijkste - het heeft de stad geen cent gekost. De vroegere kerstmarkt kostte de stad 100.000 euro."

Disneyland

Peeters liet meteen weten dat organisator Satellite Ice ook de komende drie winters zal instaan voor de kerstmarkt in Gent. "Satellite Ice heeft het geheel trouwens in maar enkele maanden tijd in elkaar gebokst. Voor de volgende editie hebben ze veel meer tijd, dus kunnen ze nog straffer uit de hoek komen." Peeters wijst erop dat het zeker niet de bedoeling is om het evenement nog te laten groeien. "Het moet niet altijd meer en groter, het is hier Disneyland niet", stelt hij. "Wat we hadden is goed, we moeten het zo houden, en ook waken over de kwaliteit." Toch is de stad niet blind voor de problemen die er waren, en dus zullen er naar volgend jaar toe enkele aanpassingen worden doorgevoerd. "De opstelling op de Korenmarkt moet opschuiven", zegt Peeters. "De bocht met de trams was te gevaarlijk, bleek in de praktijk. Alles opschuiven impliceert dat we ook de Groentenmarkt gaan inpalmen, om de plaats op de Korenmarkt te compenseren. Verder zijn er kleine opmerkingen. Zo moet het reuzenrad met minder licht en moet er gekeken worden naar de overgang Sint Baafsplein - Braunplein, die nu niet mooi was."

Sokkels

Andere aandachtspunten zijn de zichtbaarheid van de ijspiste voor het publiek, de timing voor opbouw en afbraak, die nu extreem krap was, de betonnen sokkels van de wegneembare vuilnisbakken op het Braunplein die een gevaarlijke hindernis vormden en de administratieve kant (Sabine Van Damme).

Afbeelding persverschijning: 

Datum persverschijning: 

dinsdag, 11 maart, 2014

Bron: 

Het Laatste Nieuws