Nog voor de zomer een 'Borremans' op de klokkenstoel

GENT - De betonnen klokkenstoel op het Emile Braunplein wordt nog voor de zomer opgesmukt met een kunstwerk van Michaël Borremans. De stad zal daarvoor niks betalen, de kunstenaar vraagt enkel verf en een ladder.

Wat de fresco van de wereldberoemde artiest juist zal worden, is niet duidelijk, wel staat vast dat hij zich zal baseren op het bezoek aan Gent van de Duitse historicus Albert Dürer in 1521. Die logeerde toen in de buurt van Klein Turkije, en wandelde over de site waar nu de klokkenstoel staat om de Sint Baafskathedraal te bezoeken. "Er werd al een stuk anti-graffitilaag van de klokkenstoel verwijderd, en er werd ook al een test gedaan met olieverf op het beton", zegt cultuurschepen Annelies Storms. "Het kunstwerk zal aan de kant van het grasveld komen. De kunstenaar heeft laten weten dat hij zijn werk nog voor de zomer wil realiseren, maar wanneer hij start of hoe lang hij zal bezig zijn, is niet bekend. Hij wil tijdens zijn arbeid wel afgeschermd worden van het publiek, om rustig te kunnen werken."

Politieke rel

Over het werk van Borremans ontstond een politieke rel, omdat schepen Storms na vragen van gemeenteraadsleden Stephanie D'Hose (Open Vld) en Karlijn Deene (N-VA) beweerde dat er nog niks vast stond, terwijl in La Libre Belgique wel al de plannen van Borremans onthuld werden. "Het idee voor het werk ontstond tussen het architectenbureau van de Stadshalsite en de kunstenaar", zegt Storms daarover. "De besprekingen met de stad lopen nog. Ik communiceer pas als iets volledig rond is." In elk geval wordt de fresco van Michaël Borremans een verrijking voor de stad, en bovendien wordt het zijn eerste kunstwerk in publieke ruimte. (VDS)

Afbeelding persverschijning: 

Datum persverschijning: 

woensdag, 12 maart, 2014

Bron: 

Het Laatste Nieuws