Borremans wil fresco op klokkentoren aan Gent schenken

GENT - Kunstenaar Michäel Borremans wil de fresco die hij zal aanbrengen op de klokkentoren aan de stadshal aan de stad Gent schenken. 'Michaël Borremans voelt zich zeer sterk verbonden aan onze stad en wilde zo iets terugdoen', stelde Cultuurschepen Annelies Storms (SP.A) maandagavond op de gemeenteraadscommissie.

Over de precieze modaliteiten van de schenking wordt nog onderhandeld, maar Borremans vroeg de stad enkel logistieke ondersteuning om de realisatie mogelijk te maken. De Gentse schepen van Cultuur spreekt over een 'belangwekkende schenking'. Ze kreeg over het geplande kunstwerk vragen van de gemeenteraadsleden Karlijn Deene (N-VA) en Stephanie D'Hose (Open VLD). 'Borremans is zonder meer een absolute internationale topper en deze creatie in situ is hoe dan ook uniek en zal de Stadshal, en bij uitbreiding de klokkenstoel, alleen nog meer internationale uitstraling bezorgen.'

Over de inhoud van het kunstwerk is nog niets officieel bekend. Wel zal het werk rechtstreeks op de klokkenstoel aangebracht worden met olieverf. Daarvoor verwijderde de stad reeds een stuk anti-graffiti-laag en werd een test uitgevoerd om te zien of de olieverf voldoende hecht op de betonlaag. Borremans gaf aan de stad te kennen dat hij zijn werk in de komende maanden, nog voor de zomer, wil realiseren.

Dürer
Het idee van de fresco ontstond volgens Storms na een gesprek tussen architect Paul Robbrecht en Michaël Borremans over de stadshalsite en de 16de eeuwse Duitse graveur, schilder en kunsthistoricus Albrecht Dürer. Die bracht in 1521 een bezoek aan Gent en logeerde ter hoogte van Klein Turkije, waar hij over de site moet gewandeld hebben toen hij in de Sint-Baafskathedraal het Lam Gods ging bekijken. De architect en de kunstenaar vonden het een mooi idee om in nagedachtenis van het bezoek een herinnering aan het traject aan te brengen op de site.

De fresco wordt het eerste kunstwerk van Borremans in de publieke ruimte. (Johan Dillen).

Link: Borremans wil fresco op klokkentoren aan Gent schenken

Datum persverschijning: 

dinsdag, 11 maart, 2014

Bron: 

De Gentenaar