Borremans schildert fresco op Gentse klokkentoren

GENT - De kans is groot dat kunstenaar Michaël Borremans een fresco op de veelbesproken klokkentoren naast de Sint-Niklaaskerk zal maken. Dat zou zijn eerste muurschildering in een publieke ruimte zijn.

De stadshal op het Emile Braunplein, een ontwerp van de architecten Robbrecht & Daem en Marie-José Van Hee, oogst de jongste tijd overal lof. De klokkentoren die ze naast de sacristie van de Sint-Niklaaskerk bouwden, kreeg in de jongste gemeenteraad tegenwind. Gemeenteraadslid Karlijn Deene (N-VA) vroeg om de klokkentoren af te breken. De Open VLD wilde de toren vergroenen. Van afbreken kan geen sprake zijn, stelde Filip Watteeuw (Groen), schepen van Openbare Werken. Hij zei dat aan een interventie met kunst werd gedacht.

Intussen blijkt dat er gesprekken lopen met kunstenaar Michaël Borremans. Borremans viert dezer dagen triomfen met zijn overzichtstentoonstelling ‘As sweet as it gets’ in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in Brussel.

Annelies Storms (SP.A), schepen van Cultuur, bevestigt de gesprekken. ‘Het idee komt van de architecten. Omdat er nog geen akkoord is, kon ik daar nog niets over zeggen. Zulke gesprekken voer je niet op de markt.’

Ze denkt wel dat het tot een akkoord komt. ‘Voor onze stad is dat een hele eer. Als schepen van Cultuur kun je er alleen maar van dromen dat zo’n belangrijke kunstenaar, die in Gent woont en werkt, een werk in de publieke ruimte wil maken.’ Het werk zou langs de kant van het plein komen.

Korenmarkt

Toen er nog veel ophef was over de stadshal, wees architect Paul Robbrecht er al op dat de kunstenaar Michaël Borremans de hal fantastisch vond. De architecten van de stadshal laten graag kunstenaars interventies doen in hun architectuur. Op de Korenmarkt moeten twee kunstwerken komen die vijftien tot twintig meter hoog reiken. De kunstenaars Ann-Veronika Janssens en Ayse Erkmen zullen die werken maken.

Eerder bracht kunstschilder Luc Tuymans in het Concertgebouw Brugge, ook een ontwerp van Robbrecht & Daem, een muurschildering ‘Angel’ aan. Robbrecht gaf al aan dat hij graag aan het monument van de Gebroeders Van Eyck nabij het Geraard Duivelsteen een belangrijk kunstwerk wil toevoegen. De Gentse kunstenares Berlinde De Bruyckere is de geknipte persoon, zei hij. (KVK)

Link: Borremans schildert fresco op Gentse klokkentoren

Afbeelding persverschijning: 

Datum persverschijning: 

donderdag, 27 februari, 2014

Bron: 

De Gentenaar