Borremans schenkt stad fresco op klokkentoren

GENT - Het kunstwerk dat Michaël Borremans op de klokkentoren aan de stadshal wil maken, zal de stad niets kosten. 'Michaël Borremans wil ons het werk schenken. Hij voelt zich zeer verbonden met Gent en hij wil op deze manier iets terugdoen voor de stad', zei Cultuurschepen Annelies Storms (SP.A) maandagavond in de gemeenteraadscommissie.

Gemeenteraadsleden Karlijn Deene (N-VA) en Stephanie D'Hose (Open VLD) hadden Storms om een stand van zaken gevraagd over het dossier, en vooral over wat de stad zou moeten betalen voor een werk van Borremans. Helemaal niks, zo bleek.

'De onderhandelingen lopen nog, maar Michaël Borremans heeft al aangegeven dat hij het werk wil schenken aan de stad', antwoordde Storms. 'Van het stadsbestuur verwacht hij alleen logistieke steun. Voor ons als stad is het een enorme eer dat een kunstenaar van dit kaliber dit wil doen. Voor de stadshalsite zal het kunstwerk op de klokkentoren ook een enorme meerwaarde betekenen. Hopelijk krijgen we de onderhandelingen snel rond. Dan is het mogelijk om dit werk nog voor de zomer te realiseren.'

Ook over de inhoud van het fresco raakte meer bekend. 'Ik heb er tijdens de koffietafel voor Jan Hoet over gesproken met de kunstenaar en met Paul Robbrecht, de architect van het Kobra-project. Het moet iets worden in relatie met het bezoek dat de Duitse kunstschilder Albrecht Dürer in 1521 aan Gent bracht.' Dürer verbleef toen tussen 9 en 16 april in Gent in het Huis der Cruideniers, tegenwoordig Klein Turkije 4. 'Hij beklom onder meer de toenmalige Sint-Janstoren(nu de Sint-Baafskathedraal) en bezocht het Lam Gods. Tijdens die wandeling moet hij langs de huidige stadshalsite gekomen zijn.

Inspiratie

Borremans nuanceert: 'Het wordt geen evocatie aan dat bezoek, maar het moet iets worden dat Dürer had willen zien. Ik had een voorstudie klaar, maar die voldeed niet. Als ik de inspiratie vind, zou ik graag in april of mei willen beginnen. Zoniet, zal het na de zomer zijn. Het enige wat de stad moet doen, is mij een stelling bezorgen.' (Johan Dillen)

Afbeelding persverschijning: 

Datum persverschijning: 

woensdag, 12 maart, 2014

Bron: 

Het Nieuwsblad