N-VA in Gent

Website: N-VA Gent

De N-VA is een jonge partij die in 2001 werd opgericht. Tijdens de eerste gemeenteraadsverkiezingen waaraan zij in 2006 deelnam was de N-VA nog in volle groei. Daarom trok de Gentse N-VA in kartel met de CD&V naar de kiezer. Helga Stevens werd als enige N-VA'er verkozen in de gemeenteraad. In het OCMW namen achtereenvolgens Elke Sleurs en Jeroen Lemaitre het toegewezen N-VA mandaat waar.

In 2012 was de partij uitgegroeid tot een sterke partij. De N-VA trok met lijsttrekker Siegfried Bracke alleen naar de kiezer. Siegfried slaagde er niet alleen in om een gevarieerde lijst met 51 volwaardige kandidaten te vormen. Na twee jaar voorbereidend werk binnen de Gentse N-VA-afdeling kon hij ook een overtuigend en coherent verkiezingsprogramma aan de Gentse kiezer voorleggen.

Het N-VA verhaal sprak vele Gentse kiezers aan. De N-VA behaalde een score van 17,1 procent en volgde hierdoor het rood-groene kartel de tweede grootste partij in Gent. De Gentse N-VA fractie groeide van 1 naar 9 gemeenteraadsleden. Zelfs de OVLD moest in het liberale bastion Gent de duimen leggen voor de N-VA.

Dankzij deze goede score mochten negen N-VA'ers op 2 januari 2013 de eed afleggen als Gents gemeenteraadslid:

Bovenaan vlnr: Guido Meersschaut, Isabelle De Clercq, Siegfried Bracke en Gert Robert

Onderaan vlnr: Matthias Storme, Sandra van Renterghem, Elke Sleurs, Karlijn Deene en Helga Stevens

foto: Eddy Ooms

 

In 2014 gaf Matthias Storme om professionele redenen zijn mandaat door aan Ömer Faruk Demircioglu. Helga Stevens werd na de verkiezingen van 25 mei Europees Parlementslid en gaf de fakkel door aan Robin De Wulf.

De N-VA fractie is de grootste oppositiefractie in de Gentse gemeenteraad. Door de veelzijdigheid van haar negen gemeenteraadsleden slaagt ze er in te wegen op alle dossiers. Op korte tijd heeft ze onder fractieleiderschap van achtereenvolgens Isabelle De Clercq en Siegfried Bracke respect afgedwongen bij oppositie en meerderheid. In de Gentse OCMW zetelen Ronny Rysermans, Els Roegiers en Eric Wauters voor de N-VA. In de provincieraad zetelen eveneens drie Gentenaars in de N-VA fractie: Jeroen Lemaitre, Lies Nys en Kris Van Caneghem.

Deze vijftien mandatarissen worden ondersteund door een sterke en dynamische afdeling. De Gentse N-VA staat onder voorzitterschap van Annick Michem.