Biografie

Karlijn Deene werd geboren op 12 juni 1981 in Dendermonde. Karlijn Deene Zomergem

Samen met haar oudere broer en jongere zus groeide ze op in Zomergem, een landelijke gemeente in het Meetjesland. Na een tussenperiode in Bellem-Aalter, woont Karlijn sinds kort in de Gentse deelgemeente Ledeberg.

Haar moeder was muziekleerkracht in Sint-Denijs-Westrem en Zomergem. Zij dompelde haar drie kinderen onder in de wereld van de muziek en heeft ze voor het leven besmet met de muziekmicroben. Karlijn speelt piano, klarinet en fagot en was actief in verschillende harmonie- en symfonieorkesten in Oost-Vlaanderen. In het harmonieorkest van Zomergem was ze – net zoals haar vader en grootvader – jarenlang bestuurslid. Karlijn studeerde piano aan het muziekconservatorium (nu School of Arts), faculteit van Hogeschool Gent.

Foto: opgegroeid onder de Zomergemse kerktoren

Karlijns ouders brachten hun kinderen ook de fascinatie voor geschiedenis bij. Hierdoor koos Karlijn ervoor haar muziekopleiding te combineren met een opleiding geschiedenis aan de Universiteit Gent. Karlijn studeerde af met de grootste onderscheiding. Ze kreeg een doctoraatsbeurs, specialiseerde zich in de Franse cultuurgeschiedenis en verbleef hiervoor een korte tijd in Parijs. Ondertussen was ze ook wetenschappelijke medewerker aan de vakgroep Nieuwste Geschiedenis van de Universiteit Gent.

Karlijn Deene N-VA Geert BourgeoisOok op ideologisch vlak trad Karlijn in de voetsporen van haar vader die één van de oprichters is van de Vlaamse Volksbeweging, afdeling Meetjesland-Zuid.  Tijdens haar studententijd was ze vice-praeses van de Vlaams-Nationale Studentenunie en na de splitsing van de Volksunie in 2001 koos ze resoluut voor de groep rond Geert Bourgeois die een nieuwe richting wilde inslaan. Sinds de oprichting van de partij is Karlijn overtuigd lid van de N-VA.

Na haar doctoraatsperiode koos Karlijn er bewust voor om leerkracht te worden in het buitengewoon onderwijs. In de Sint-Lodewijkschool te Kwatrecht (Wetteren) gaf ze les aan jongeren met een fysieke handicap.

In 2009 verliet Karlijn het buitengewoon onderwijs en werd ze raadgever onroerend erfgoed en ruimtelijke ordening op het kabinet van Vlaams minister Geert Bourgeois, een functie die ze tot op vandaag uitoefent.


Foto: werkbezoek met minister Geert Bourgeois, Open Monumentendag 2013

 

In 2010 richtte ze de N-VA afdeling in Zomergem op en in 2012 werd ze als nieuwe Gentenaar verkozen in de Gentse gemeenteraad. Op korte tijd heeft ze in de gemeenteraad een stevige reputatie opgebouwd als cultuur- en erfgoedspecialist.

Na de verkiezingen van 25 mei 2014 werd Karlijn communicatie-raadgever van Vlaams Minister-President Geert Bourgeois.